Κουνουπίδι – διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Δείτε εδώ πανεύκολη συνταγή για κουνουπίδι κοκκινιστό γιαχνί

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό που κάποιοι το λατρεύουν και άλλοι το μισούν, κυρίως για την έντονη μυρωδιά που αναδύει όταν μαγειρεύεται. Προσωπικά το αγαπώ για την γλυκιά του γεύση, την μαλακή του υφή και κυρίως για την τεράστια θρεπτική του αξία.

Aνήκει στα σταυρανθή λαχανικά μαζί με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και όπως θα δούμε παρακάτω, έχει ελάχιστες θερμίδες γι’αυτό και ενδείκνυται για διατροφή απώλειας βάρους. Ταυτόχρονα προσφέρει πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό.

Πάμε όμως να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο κουνουπίδι, στην διατροφική του αξία και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.

Διατροφική αξία

Ανά 100 γρ. βρασμένου κουνουπιδιού

Θερμίδες: 23 kcal

Πρωτεϊνες: 2 γρ

Υδατάνθρακες: 4 γρ

Λιπαρά: 0,5 γρ

Κάλιο: 202 mg

Ασβέστιο: 14 mg

Φυλλικό οξύ: 44 mcg

Βιταμίνη C: 45 mg

Βιταμίνη Κ: 16,6 mcg

Χολίνη: 47.4 mg

Ποια είναι τα κύρια οφέλη του κουνουπιδιού για την υγεία;

Κάνει καλό στην καρδιά

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ, του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, κάλιο και φυτικές ίνες, όλες ουσίες που κρατούν την καρδιά και τα αγγεία μας υγιή.

Επιπλέον, περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά με πιο σημαντική την σουλφοραφάνη που μέσα από μελέτες φαίνεται να βοηθάει στον περιορισμό των φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες, παράγοντες που βλάπτουν την καρδιά και τα αγγεία.

Ακόμη, περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αλλισίνη η οποία φαίνεται να μειώνει την εμφάνιση εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Το κουνουπίδι έχει πολύ ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από τη βλάβη του DNA καθώς και απενεργοποιώντας καρκινογόνους παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μελέτες φαίνεται ότι η πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα με την πρόσληψη μπρόκολου και κουνουπιδιού. Οι ουσίες που λαμβάνονται από την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων επηρεάζοντας έτσι τους ορμονοεξαρτώμενους καρίνους.  

Ακόμη, αποτελέσματα ερευνών δείχνουν μια σαφώς θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόληψης του καρκίνου πολλών οργάνων και της κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών όπως είναι το κουνουπίδι. 

Κάνει καλό στον εγκέφαλο

Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που κάνει καλό στη διάθεση, στη μνήμη και στην ανάκληση πληροφοριών. Πρόκειται για ένα βασικό δομικό στοιχείο της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου που εμπλέκεται στη μεταφορά πληροφοριών του κεντρικού νευρικού συστήματος. 

Η χολίνη είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου .

Δυναμώνει γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε θείο, ένα στοιχείο που συμβάλλει στην παραγωγή της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι μία πανίσχυρη ένωση που ωφελεί την υγεία του εντέρου και δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις φλεγμονώδεις βλάβες και το οξειδωτικό στρες.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι έχει ποικίλες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε διεγείροντας είτε αναστέλλοντας την ανοσολογική λειτουργία ρυθμίζοντας με ακρίβεια την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στη μόλυνση.

Κουνουπίδι και θυρεοειδής

Το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνες ουσίες που εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου και γι’αυτό έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη βρογχοκήλης. Οι ουσίες όμως αυτές απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα, συνεπώς, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους αδένα, καλό είναι να καταναλώνουν το κουνουπίδι καλά μαγειρεμένο.

Δείτε εδώ πανεύκολη συνταγή για κουνουπίδι κοκκινιστό γιαχνί

Πηγές:

Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxidative medicine and cellular longevity2015, 407580.

Muhammad Afzaal, Farhan Saeed, Rizwan Rasheed, Muzzamal Hussain, Muhammad Aamir, Shahzad Hussain, Abdellatif A. Mohamed, Mohamed S. Alamri, Faqir M. Anjum. (2021) Nutritional, biological, and therapeutic properties of black garlic: a critical review. International Journal of Food Properties 24:1, pages 1387-1402.

Higdon, J. V., Delage, B., Williams, D. E., & Dashwood, R. H. (2007). Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis. Pharmacological research55(3), 224–236.

Sanders, L. M., & Zeisel, S. H. (2007). Choline: Dietary Requirements and Role in Brain Development. Nutrition today42(4), 181–186.

Loguercio, C., & Di Pierro, M. (1999). The role of glutathione in the gastrointestinal tract: a review. Italian journal of gastroenterology and hepatology31(5), 401–407.

Perricone, C., De Carolis, C., & Perricone, R. (2009). Glutathione: a key player in autoimmunity. Autoimmunity reviews, 8(8), 697–701. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2009.02.020

Diotallevi, M., Checconi, P., Palamara, A. T., Celestino, I., Coppo, L., Holmgren, A., Abbas, K., Peyrot, F., Mengozzi, M., & Ghezzi, P. (2017). Glutathione Fine-Tunes the Innate Immune Response toward Antiviral Pathways in a Macrophage Cell Line Independently of Its Antioxidant Properties. Frontiers in immunology8, 1239. https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.01239

Babiker, A., Alawi, A., Al Atawi, M., & Al Alwan, I. (2020). The role of micronutrients in thyroid dysfunction. Sudanese journal of paediatrics20(1), 13–19.

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός. 
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram.

 

Leave A Response