Κολλαγόνο & Διατροφή – Τροφές που χαρίζουν νεανικό δέρμα!

Ways-to-Eat-Fresh-This-Winter-01-pg-full

Η σωστή διατροφή εκτός από υγεία μας προσφέρει λαμπερό και νεανικό δέρμα αφού συμβάλλει ενεργά στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο, είναι το βασικότερο συστατικό του συνδετικού μας ιστού ο οποίος στηρίζει όλους τους σωματικούς ιστούς όπως το δέρμα, τα κόκαλα, τους τένοντες, τους μυς κ.α. Η ποσότητα του κολλαγόνου στον οργανισμό μας επηρεάζεται από ενδογενείς παράγοντες όπως είναι τα γονίδια και οι ορμόνες αλλά και από εξωγενείς όπως είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, το κάπνισμα, το στρες και η διατροφή. Επιπλέον, η παραγωγή κολλαγόνου επηρεάζεται και από την ηλικία καθώς μετά τα 25 έτη μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής του με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανελαστικότητα στο δέρμα και εμφάνιση ρυτίδων.
Η παραγωγή του κολλαγόνου όπως επίσης και η μείωση του ρυθμού αποδόμησής του στον οργανισμό μας μπορούν  να ενισχυθούν ιδιαίτερα από την κατάλληλη διατροφή που θα παρέχει στο σώμα μας τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι τα παρακάτω:

Προλίνη

Η προλίνη είναι ένα αμινοξύ που εκτός από την παρουσία του στο κολλαγόνο, βοηθάει στην επούλωση των τραυματισμών και των πληγών αλλά και στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Αν και παράγεται στο σώμα μας από άλλα αμινοξέα, μπορούμε να το πάρουμε κατευθείαν από τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ασπράδι αυγού και το φύτρο σταριού.

Γλυκίνη

Η Γλυκίνη είναι επίσης αμινοξύ το οποίο κατασκευάζεται στον οργανισμό μας από το απαραίτητο αμινοξύ Λυσίνη. Η Λυσίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα όσπρια και στα φιστίκια αλλά και στο κρέας, στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά.
article-step-by-step-ds-photo-getty-article-88-193-86528685_XS

 Βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C, εκτός των άλλων πολύτιμων λειτουργιών της στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κολλαγόνου και για την αύξηση και επιδιόρθωση του συνδετικού ιστού.  Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της είναι τα 60 mg, τα οποία μπορούμε να λάβουμε και με το παραπάνω αν καταναλώνουμε καθημερινά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. Ιδιαίτερα πλούσιες τροφές σε βιταμίνη c είναι τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα λαχανικά και οι πιπεριές.

Σίδηρος

Ο σίδηρος επίσης ενισχύει την διαδικασία σχηματισμού κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα του σιδήρου είναι 10mg την ημέρα για έναν ενήλικα άνδρα και 15mg/ημέρα για τις γυναίκες. Μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου συναντάμε στο κόκκινο κρέας και μικρότερη στα ψάρια και στα πουλερικά. Ο σίδηρος υπάρχει και σε φυτικά προϊόντα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και τα δημητριακά αλλά βρίσκεται σε μορφή δύσκολα απορροφήσιμη ή απορροφήσιμη σε μικρό ποσοστό.

images (6)

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που προέρχονται από την διατροφή μπορούν να επανορθώσουν βλάβες στον συνδετικό ιστό αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγή του κολλαγόνου. Τα λιπαρά οξέα αυτά βρίσκονται στα ψάρια και στα θαλασσινά, στα αμύγδαλα, στα καρύδια και στο λινάρι. Καλό είναι να καταναλώνουμε ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως είναι ο σολομός, ο γαύρος, η σαρδέλα, η ρέγγα και το σκουμπρί δύο φορές την εβδομάδα.

Αντιοξειδωτικές, φυτοχημικές ουσίες και μέταλλα

Τέλος καλό είναι να μην λείπουν από την διατροφή μας τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι. Αυτά φαίνεται να περιέχουν ποικίλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ενώσεων όπως επίσης και μετάλλων που ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου αλλά και να αναστέλλουν την αποδόμησή του.
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου
Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response