Καλοκαίρι & Αλκοόλ- μία εξίσωση που μας προσθέτει κιλά!

 

Το καλοκαίρι συνηθίζουμε να βγαίνουμε πιο συχνά «εκτός διατροφικού προγράμματος» γιατί κάνουμε πιο συχνές εκδρομές, ολοήμερες επισκέψεις στη θάλασσα και γεύματα σε εξοχικά ταβερνάκια. Αυτή η καλοκαιρινή χαλάρωση μας κάνει καλό γιατί έρχεται να εξισορροπήσει την αυξημένη πίεση και το άγχος που βιώνουμε κατά τους χειμερινούς μήνες και μας βοηθάει να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Συνήθως όμως, αυτή η χαλάρωση και καλοπέραση συνδέεται με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Είτε είναι μία μπύρα «για να ξεδιψάσουμε» , είτε είναι ένα ουζάκι στην ταβέρνα, είτε είναι ένα ποτάκι στο μπαράκι, βρίσκεται πανταχού παρόν αναστατώνοντας το θερμιδικό μας ισοζύγιο οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι καλοκαίρι & αλκοόλ είναι μία εξίσωση που μας προσθέτει κιλά!

Ποιες είναι όμως οι επιδράσεις στο σώμα μας με την κατανάλωσή του;

To αλκοόλ αφυδατώνει, το ίδιο και η ζέστη: Αυτό σημαίνει ότι αν έχω πιθανότητες να πάθω αφυδάτωση λόγω ζέστης, πίνοντας αλκοόλ, τις αυξάνω. Μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η έντονη εξάντληση, ο πονοκέφαλος, οι μυικές κράμπες, η ζαλάδα, οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, η ναυτία κ.α. Για να την αποφύγετε πίνετε αρκετό νεράκι και χυμούς και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας.

Το αλκοόλ αποδίδει θερμίδες, συγκεκριμένα 7 θερμίδες το κάθε γραμμάριο. Όμως κάθε ποτό περιέχει διαφορετική ποσότητα αλκοόλης ανά 100 γρ., και κάποια ποτά τα πίνουμε και σε μορφή cocktail που περιέχουν αναψυκτικά, ζάχαρη και χυμό. Γι’αυτό δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πόσες θερμίδες περιέχουν κατά προσέγγιση κάποια από τα συνηθισμένα καλοκαιρινά ποτά και κοκτειλ.
 
ΠΟΤΟ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Μπύρα (5% vol)  250 ml
110
Ούζο 50 ml
150
Tequila (Τεκίλα)  70 ml
150
Martini (Μαρτίνι) 70 ml
100
Sambuca (Σαμπούκα) 70 ml
100
Vodkaλεμόνι/πορτοκάλι 150 ml
120
Rumi & cola (Ρούμι με κόλα) 150 ml
200
Mojito (Μοχίτο) 150 ml
220
Caipiroska (Καϊπιρόσκα) 150 ml
180
Caipirinia (Καϊπιρίνια) 150 ml
180
Daiquiri (Ντάκιρι) 150 ml
220
Margarita (Μαργαρίτα) 100 ml
150
Pina Colada 200 mgl (Πίνα κολάδα)
350
Κρασί λευκό ξηρό 180 ml
150-200
Κρασί Κόκκινο ξηρό 180 ml
170-230
Αφρώδης οίνος – σαμπάνια 180 ml
200-220
Επιδόρπια – γλυκά κρασιά 180 ml
200-290
Ρακί / τσικουδιά 50 ml
130

Όπως βλέπουμε οι θερμίδες είναι αρκετές και στις περισσότερες περιπτώσεις “κενές” γιατί δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Με έναν απλό υπολογισμό μπορούμε να βρούμε ότι αν καταναλώσουμε 3 Μαργαρίτες θα πάρουμε μάνι μάνι 450 θερμίδες, ή με 3 Ντάκιρι περίπου 600, δηλαδή όσες σε ένα πλήρες γεύμα!  Και σαν να μην φτάνει αυτό, μας ανοίγει και την όρεξη δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο να οδηγηθούμε στο τέλος της ημέρας σε γνωστά διατροφικά ατοπήματα τύπου κρέπας ή βρώμικου για να σβήσουμε την ακόρεστη πείνα μας!

Ένα τρικ για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση είναι να πίνουμε αρκετό νερό πριν να παραγγείλουμε το ποτό μας αλλά και παράλληλα με αυτό. Έτσι ξεδιψάμε με νερό και όχι με αλκοόλ και αποφεύγουμε την αφυδάτωση που αυτό προκαλεί.

Άλλη πρόταση είναι να επιλέγουμε πιο χαμηλά θερμιδικά ποτά και φυσικά να μην πίνουμε πολύ. Η πρότασή μου είναι η μπύρα 1-2 ποτήρια ή το λευκό ή κόκκινο ξηροί κρασί 1-2 ποτήρια επίσης. Πρόκειται για ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλης που προσφέρουν και ωφέλημα συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που δεν περιέχονται στα άλλα αλκοολούχα.

Επίσης είναι πολύ χρήσιμο να νερώνουμε τα ποτά με ανθρακούχο νερό ή παγάκια κατά την διάρκεια της κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο ενυδατωνόμαστε, καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα αλκοόλ και μεγαλώνουμε την χρονική διάρκεια κατανάλωσης του κάθε ποτού.

Η αίσθηση ότι καταπιεζόμαστε ακόμη και στις διακοπές δεν είναι και ότι καλύτερο. Η διατήρηση του μέτρου όμως κάνει την διαφορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε ψυχή τε και σώματι στις διακοπές μας, χωρίς όμως δυσάρεστες συνέπειες και περιττά κιλά! Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί.
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google

Leave A Response