
Τώρα που καλοκαίριασε και ξεχυνόμαστε όλοι στις παραλίες για να απολαύσουμε την θάλασσα, τον ήλιο και την φύση, αποφάσισα να γράψω λίγα πράγματα σχετικά με την επίδραση του ήλιου στον οργανισμό μας, την ηλιοθεραπεία και την διατροφή! Και για να τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω ότι η ηλιοθεραπεία έχει έχει αρκετές θετικές, αλλά δυστυχώς και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.
Ξεκινώντας από τα θετικά, η έκθεση στον ήλιο και πιο συγκεκριμένα η επίδραση της UVB ακτινοβολίας πάνω στο δέρμα μας, είναι απαραίτητη για την δημιουργία της βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών και μεταξύ άλλων ελέγχει τον μεταβολισμό του ασβεστίου, άρα βοηθάει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βέβαια, μη βιάζεστε, 10 λεπτά την ημέρα έκθεσης των χεριών και του ντεκολτέ αρκούν. Η επιπλέον ώρα ηλιοθεραπείας δυστυχώς προκαλεί αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος αλλά και στο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόωρη γήρανση και αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος. Για τις χώρες τις βόρειας Ευρώπης τα πράγματα αλλάζουν λίγο λόγω της συνεχούς συννεφιάς, αλλά η φύση πρόβλεψε και γι’αυτό μειώνοντας την παραγωγή της μελανίνης (η οποία εμποδίζει την UVακτινοβολία) έτσι ώστε να μπορεί να συντεθεί η βιταμίνη D ακόμη και χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο. Βεβαίως η Βιταμίνη D βρίσκεται και σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά όπως και σε πλήθος εμπλουτισμένων τροφών όπως η μαργαρίνη.

Άλλη θετική επίδραση του ήλιου αφορά την διάθεσή μας, αφού έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένας πιθανός συσχετισμός μεταξύ αυτού και της έκκρισης σεροτονίνης, της ορμόνης της ευδιαθεσίας! Αντίστοιχα, έχει παρατηρηθεί ότι σε χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται άνοδος του ποσοστού της εποχιακής κατάθλιψης (SeasonalAffectiveDisorder, SAD).
Για να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου, και την αφυδάτωση έχω να προτείνω μία διατροφή που περιέχει τα παρακάτω:
- τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, Ε, C και αντιοξειδωτικά όπως είναι το λικοπένιο και γενικότερα τα καροτενοειδή τα οποία οχυρώνουν το δέρμα μας ενάντια στις καταστροφικές επιδράσεις του ήλιου. Τέτοιες τροφές είναι : τα φρούτα εποχής (καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα κτλ), τα πολύχρωμα λαχανικά εποχής όπως η ντομάτα και η πιπεριά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά κ.α. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν αρκετό νερό στην σύνθεσή τους και έτσι βοηθούν στην ταυτόχρονη ενυδάτωση του οργανισμού
- να αποφεύγουμε μεγάλα και βαριά γεύματα τα οποία σε ένα τόσο θερμό περιβάλλον δημιουργούν δυσφορία και δυσλειτουργία στον οργανισμό, μιας και η πέψη είναι μία πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία
- να πίνουμε αρκετό νεράκι, χυμούς και ροφήματα που θα μας ενυδατώσουν και θα μας αναπληρώσουν τα υγρά που χάνονται μέσω ιδρώτα.
- Σε περίπτωση που δεν πάσχουμε από υπέρταση μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο παραπάνω θαλασσινό αλάτι στις τροφές ή να εμπλουτίσουμε τα γεύματά μας με αλμυρά τρόφιμα όπως ελιές και κάπαρη για να αναπληρώσουμε έτσι τα άλατα που χάνονται από την εφίδρωση
- να αποφύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για ηλιακό έγκαυμα , ηλίαση και θερμοπληξία αλλά και πνιγμό σε περίπτωση που αποφασίσουμε να κολυμπήσουμε υπό την επήρειά του.
- να αποφύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης καθότι επίσης προκαλεί αφυδάτωση
Να η πρόταση λοιπόν, να ακολουθήσουμε τις παραπάνω απλές οδηγίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τον ήλιο αποφεύγοντας όμως τις αρνητικές επιπτώσεις και έτσι συνδυάζοντας το “τερπνόν μετά του ωφελίμου”