Η σούπα και η διατροφική της αξία

 

Είτε πρόκειται για μια ζεστή σούπα με λαχανικά που θα μας ζεστάνει μια κρύα μέρα του χειμώνα, είτε για μια δροσερή καλοκαιρινή ντοματόσουπα, το γεύμα αυτό αποτελεί ένα διατροφικό θαύμα. Αποτελεί ένα ευεργετικό γεύμα, σχετικά εύκολο στην παρασκευή και ιδιαίτερα απολαυστικό γι’ αυτό και προσφέρεται ως γεύμα ή ορεκτικό από αρχαιοτάτων χρόνων. Πάμε όμως να μάθουμε λίγα περισσότερα για την σούπα και την διατροφική της αξία.

Αν και η ιστορία της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και αυτή της μαγειρικής, η κλασική γαλλική κουζίνα έθεσε την τεχνική για την δημιουργία της όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης, φαίνεται ότι η ονομασία της σούπας (soup) προέρχεται από την Αγγλία αφού η αγγλική λέξη «sop», σημαίνει ένα υγρό φαγητό που περιέχει κομμάτια ψωμιού.
 

Η κάθε σούπα χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το βασικό υλικό που περιέχει αλλά και σύμφωνα με τηνυφή και την όψη της. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη σούπας που ο Γάλλος σεφ Georges Auguste Escoffier  στο βιβλίο του “Le Guide Culinaire” (1902), έφτιαξε ένα αυστηρό σύστημα ταξινόμησης ώστε ο κάθε διαφορετικός τύπος σούπας να έχει το όνομά του.  Παρόλα αυτά οι σεφ σήμερα δεν χρησιμοποιούν τόσο πιστά αυτό το σύστημα ονομασίας. Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά είδη της σούπας:

Χορτόσουπα, κοτόσουπα, κρεατόσουπα ή ψαρόσουπα (π.χ. ντοματόσουπα, φακές σούπα κ.α.)
Ζωμός (broth)  και  Κονσομέ (consommé)
Μπίσκ ή κρεμώδης σούπα, (bisque), που παραδοσιακά περιέχει οστρακοειδή αλλά μπορεί να παρασκευαστεί και με άλλα θαλασσινά ή με πουρέ από λαχανικά ή φρούτα.
Πυκνή σούπα, (chowder), που περιέχει θαλασσινά, πατάτες, γάλα ή κρέμα γάλακτος
Κρέμα (cream), αρωματικός ζωμός που έχει δέσει με λευκή σάλτσα
Πουρές (puree) και βελουτέ (veloute), σούπα στην οποία έχουν πολτοποιηθεί τα υλικά της.
 – Σούπα που  έχει υποστεί ζύμωση, (fermented soups), όπως η Ιαπωνική Μίσο (Miso soup)
.

Σούπα – διατροφική αξία

.Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της σούπας είναι ότι με λίγη προσοχή στα λιπαρά που θα προσθέσουμε μπορεί να περιέχει λίγες θερμίδες με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανικό γεύμα για όσους θέλουν να χάσουν βάρος με θρεπτικό αλλά και γευστικό τρόπο. Ενδεικτικά, μία μερίδα σούπα λαχανικών περιέχει 100-200 θερμίδες , ενώ αν δεν προσθέσουμε λιπαρά και αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα, η θερμιδική αξία της μπορεί να πέσει και κάτω από τις 100 θερμίδες . Είναι σημαντικό να αποφύγετε την προσθήκη κρέμας γάλακτος, αυγών και μπεσαμέλ διότι αυτά θα ανεβάσουν την θερμιδική αξία της σούπας..

Το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό της σούπας είναι οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα λαχανικά, εφοδιασμένοι με μια καλή ποσότητα φυτικών ινών. Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες φυτικής πρωτεϊνης, η οποία μπορεί να εμπλουτιστεί με ζωική πρωτεϊνη αν προσθέσουμε ένα μικρό κομμάτι άπαχου κρέατος. Προτιμήστε να εμπλουτίσετε την σούπα σας με τα καλά λιπαρά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, το οποίο θα προσθέτετε κατά το τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε να διατηρήσει όλη την θρεπτική του αξία.

.
Αν προσθέσετε ποικιλία λαχανικών στην σούπα σας, τότε θα την εμπλουτίσετε με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως είναι η Βιταμίνες Β1, Β6, Ε, Α, Νιασίνη, αλλά και ο χαλκός, το μαγνήσιο, το κάλιο, το μαγγάνιο και άλλα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά στοιχεία που θα μεταφερθούν από τα λαχανικά στη σούπα.
.
Η υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε νερό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε εμπύρετες καταστάσεις ή σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση (βάλτε ελάχιστο αλάτι σ’ αυτή την περίπτωση και προσέξτε τις έτοιμες σούπες του εμπορίου γιατί ενδέχεται να περιέχουν αρκετό νάτριο και άρα είναι ακατάλληλες). Ακόμη, η σούπα είναι ένα πολύ εύπεπτο γεύμα το οποίο μπορεί να στηρίξει εξαντλημένους και ασθενείς οργανισμούς, ασθενείς με μειωμένη όρεξη αλλά και ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές.
.
Η σούπα είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή ακόμη κι αν είστε αρχάριοι στην μαγειρική. Αναζητήστε  συνταγές για σούπες στο διαδίκτυο ή πειραματιστείτε με υλικά της δικής σας επιλογής έτσι ώστε να εντάξετε την σούπα στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής σας και επωφεληθείτε από όλα τα καλά που έχει να σας δώσει. 

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google+

 

Leave A Response