Αν και η ιστορία της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και αυτή της μαγειρικής, η κλασική γαλλική κουζίνα έθεσε την τεχνική για την δημιουργία της όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Παρόλα αυτά η ονομασία της σούπας (soup) προέρχεται από την αγγλική λέξη «sop» που σημαίνει ένα υγρό φαγητό που περιέχει κομμάτια ψωμιού. Η σούπα αποτελεί ένα ευεργετικό και εύπεπτο γεύμα, σχετικά εύκολο στην παρασκευή και ιδιαίτερα απολαυστικό. Πάμε όμως να μάθουμε λίγα περισσότερα για την σούπα και την διατροφική της αξία.
Τα είδη της σούπας
Η κάθε σούπα χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το βασικό υλικό που περιέχει αλλά και σύμφωνα με την υφή και την όψη της. Ο Γάλλος σεφ Georges Auguste Escoffier στο βιβλίο του “Le Guide Culinaire” (1902), έφτιαξε ένα αυστηρό σύστημα ταξινόμησης ώστε ο κάθε διαφορετικός τύπος σούπας να έχει το όνομά του. Παρόλα αυτά οι σεφ σήμερα δεν χρησιμοποιούν τόσο πιστά αυτό το σύστημα ονομασίας. Δείτε παρακάτω τα πιο σημαντικά είδη της σούπας:
- Χορτόσουπα, κοτόσουπα, κρεατόσουπα ή ψαρόσουπα (π.χ. ντοματόσουπα, φακές σούπα κ.α.)
- Ζωμός (broth) και Κονσομέ (consommé)
- Μπίσκ ή κρεμώδης σούπα, (bisque), που παραδοσιακά περιέχει οστρακοειδή αλλά μπορεί να παρασκευαστεί και με άλλα θαλασσινά ή με πουρέ από λαχανικά ή φρούτα.
- Πυκνή σούπα, (chowder), που περιέχει θαλασσινά, πατάτες, γάλα ή κρέμα γάλακτος
- Κρέμα (cream), αρωματικός ζωμός που έχει δέσει με λευκή σάλτσα
- Πουρές (puree) και βελουτέ (veloute), σούπα στην οποία έχουν πολτοποιηθεί τα υλικά της.
- Σούπα που έχει υποστεί ζύμωση, (fermented soups), όπως η Ιαπωνική Μίσο (Miso soup)
Σούπα, διατροφική αξία
.Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της σούπας είναι ότι με λίγη προσοχή στα λιπαρά που θα προσθέσουμε μπορεί να περιέχει λίγες θερμίδες με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανικό γεύμα για όσους θέλουν να χάσουν βάρος με θρεπτικό αλλά και γευστικό τρόπο. Ενδεικτικά, μία μερίδα σούπα λαχανικών περιέχει 100-200 θερμίδες , ενώ αν δεν προσθέσουμε λιπαρά και αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα, η θερμιδική αξία της μπορεί να πέσει και κάτω από τις 100 θερμίδες. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την προσθήκη κρέμας γάλακτος, αυγών και μπεσαμέλ διότι αυτά θα ανεβάσουν την θερμιδική αξία της σούπας..
Οι σούπες μπορούν να γίνουν με σχεδόν οποιοδήποτε λαχανικό υπάρχει διαθέσιμο στην κουζίνα και μάλιστα όσο μεγαλύτερη η ποικιλία τόσο πιο σπουδαία και η διατροφική της αξία. Έτσι, εμπλουτίζεται με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως είναι η Βιταμίνες Β1, Β6, Ε, Α, Νιασίνη, αλλά και ο χαλκός, το μαγνήσιο, το κάλιο, το μαγγάνιο και άλλα υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά στοιχεία που θα μεταφερθούν από τα λαχανικά στη σούπα. Επιπλέον, οι σούπες που παρασκευάζονται με με οστά ή κρέας παρέχουν πρωτείνες, μέταλλα και κολλαγόνο που είναι πολύτιμο για τους μυς και τις αρθρώσεις.
Η υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε νερό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε εμπύρετες καταστάσεις ή σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση (βάλτε ελάχιστο αλάτι σ’ αυτή την περίπτωση και προσέξτε τις έτοιμες σούπες του εμπορίου γιατί ενδέχεται να περιέχουν αρκετό νάτριο και άρα είναι ακατάλληλες). Ακόμη, η σούπα είναι ένα πολύ εύπεπτο γεύμα το οποίο μπορεί να στηρίξει εξαντλημένους και ασθενείς οργανισμούς, ασθενείς με μειωμένη όρεξη αλλά και ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές.
Η σούπα είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή ακόμη κι αν είστε αρχάριοι στην μαγειρική. Αναζητήστε συνταγές για σούπες στο διαδίκτυο ή πειραματιστείτε με υλικά της δικής σας επιλογής έτσι ώστε να εντάξετε την σούπα στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής σας και επωφεληθείτε από όλα τα καλά που έχει να σας δώσει.
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Βρείτε μας στο Instagram, στο Facebook και στο Tik Tok.