Pilates μία μέθοδος με άπειρα κέρδη!

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος “Pilates”, (Πιλάτες), αποκτάει όλο και περισσότερους ακόλουθους που δηλώνουν πώς είναι μία μέθοδος με άπειρα κέρδη και ενδιαφέρον τρόπο εκγύμνασης. Η Διατροφή Σήμερα ρώτησε την Δασκάλα Pilates και β. Φυσιοθεραπευτή Εύη Αλεξάκου όλα όσα θέλετε να μάθετε για την μέθοδο.

Πείτε μας, τι είναι η μέθοδος Pilates;

Πρόκειται για ένα σύστημα ασκήσεων που μέσα από έναν συνδυασμό δύναμης, ελέγχου και διάτασης οδηγούν σε σωματική και ψυχική σταθερότητα.

Ο Joseph Pilates πρωτοδημιούργησε την μέθοδο του, σαν μια σειρά ασκήσεων στο έδαφος που ονόμασε “Contrology” από την λέξη Control που σημαίνει έλεγχος. Στη συνέχεια, για να βοηθήσει το σώμα να εκτελέσει σωστά τις ασκήσεις δημιούργησε εξειδικευμένα όργανα με στόχο να το κάνει πιο δυνατό και ευλύγιστο.

Οι ασκήσεις μπορούν γίνουν εύκολες-δύσκολες, μεγάλης ή μικρής έντασης, αργές-γρήγορες, ανάλογα με την ενέργεια και τις δυνάμεις που έχει ο ασκούμενος. Επίσης, οι ασκήσεις και οι παραλλαγές τους είναι πάρα πολλές οπότε υπάρχει συνέχεια περιθώριο βελτίωσης και εξέλιξης.

Η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει  είτε ως αυτόνομος τρόπος εκγύμνασης είτε συμπληρωματικά .

Πώς ωφελείται κάποιος που ασκείται με την συγκεκριμένη μέθοδο;

Η εκτέλεση των ασκήσεων απαιτεί συγκέντρωση, συντονισμό και έλεγχο. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε συνειδητή κίνηση. Το σώμα μας αντιλαμβάνεται πώς κινείται όπως επίσης αντιλαμβάνεται τις ευκολίες  και τις δυσκολίες της κινητικότητάς του. Η επίγνωση του σώματος μας είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της καθημερινότητας μας. Μέσα από αυτό έχουμε άμεση σύνδεση μυαλού και σώματος που ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του ίδιου του Pilates.

Επίσης, η ελεγχόμενη κίνηση και η ύπαρξη  αντιστάσεων και ελατηρίων επιτυγχάνει ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού μας και κατά συνέπεια και των οστών, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Καθώς επιτυγχάνεται αύξηση του μήκους και του τόνου στους μύες βελτιώνεται η ευλυγισία και διευκολύνεται η κίνηση.

Επιπλέον, εφαρμόζεται εκμάθηση ελεγχόμενης αναπνοής με τέτοιον τρόπο που οδηγεί σε επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης.

Μην ξεχνάμε την διασκέδαση, την αύξηση της αυτοπεποίθησης, της αντοχή και το γενικότερο αίσθημα ευεξίας.

Έχω ακούσει τον όρο ΄΄power house΄΄, πείτε μας γι’αυτό.

Αρχικά το power house(το κέντρο του σώματος) είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι  μας μύες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Pilates, είναι η πηγή της δύναμης μας κάτι το οποίο ισχύει, καθώς αυτοί είναι οι μύες που κρατούν σταθερή την σπονδυλική μας στήλη.

Το Pilates είναι ολιστική  μέθοδος αυτό σημαίνει  ότι σε σωματικό επίπεδο κάθε  άσκηση ξεκινάει από το κέντρο μας και επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα. Γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες, ακόμα και τις πιο μικρές και βαθιές έως τις πιο επιφανειακές.

Αληθεύει ότι βοηθάει το Pilates όσους έχουν πόνους στην μέση και στον αυχένα;

Σαφώς και αληθεύει. Αρχικά γιατί είναι μια μορφή άσκησης που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, και  όπως προαναφέρθηκε, βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι η ενδυνάμωση ραχιαίων και κοιλιακών μυών, δηλαδή οι μύες που κρατάνε τον κορμό μας, οπότε είναι βοηθητικό και συνιστάται  σε πολλές παθήσεις  της μέσης.

Επιπλέον, μέσα από τις ασκήσεις επιτυγχάνεται η εκμάθηση του σωστού τρόπου στάσης σώματος. Απώτερος στόχος είναι η ενδυνάμωση της  σπονδυλικής στήλης και η επιμήκυνση των σπονδύλων δηλαδή  να κερδίσουν τον χώρο που έχουν ανάμεσα τους οι σπόνδυλοι, όπως και η αύξηση της ευλυγισίας. Όλα αυτά οδηγούν στην ανακούφιση από τους πόνους που βιώνουμε στην καθημερινότητα.

Εννοείται βέβαια ότι η άσκηση έχει και προληπτικό χαρακτήρα.

Φαντάζομαι βέβαια ότι για να απολαύσουμε τα οφέλη του Pilates απαιτείται συνέπεια και τακτική άσκηση. Πόσες φορές την εβδομάδα είναι η προτεινόμενη συχνότητα?

Αυτό είναι υποκειμενικό ανάλογα με το άτομο, τις ανάγκες και τις δυνατότητές του, αλλά  μία  καλή   συχνότητα είναι 2  φορές την εβδομάδα.

Και κάτι που είμαι σίγουρη ότι ενδιαφέρει πολλούς, με την μέθοδο Pilates επιτυγχάνεται απώλεια βάρους;

Καθώς τo Pilates τονώνει τον μυϊκό μας ιστό, βελτιώνει και τον μεταβολισμό μας, άρα αν συνδυαστεί με την κατάλληλη διατροφή είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μείωση του λίπους αλλά και μέσω της μυϊκής ενδυνάμωσης, σε μια εντελώς βελτιωμένη και πιο υγιή εικόνα σώματος.

 

 

Leave A Response